Obilježena 19. godišnjica otkrivanja spomenika poginulim braniteljima na području Osojnika – Dubrovnik

Na poziv grada Dubrovnika i Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Dubrovnik, obilježena je  devetnaesta godišnjica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika – Dubrovnik ove srijede, 05.10.2022. Tim povodom UHBDR 115. Imotske brigade HV  (Nenad Puljiz, Mario Divić, Stjepan Udiljak, Luka Vuković, Petar Jurčević, Ivan Šitum –Ikać, Petar Gadžo, Ante Gadžo, Ivan Blažić, Baldo Rozić i Mato Prce), uputila se iskazati zahvalu i pijetet prema poginulim braniteljima, suborcima i prijateljima koji su hrabro i odlučno stali u obranu hrvatskog juga tijekom Domovinskog rata.

Osim naše navedene grupe  u Osojniku  su bili i Udruga roditelja  poginulih hrvatskih branitelja sa bivšim pripadnicima 115. br. Hv. Kao i svake godine tu su naši prijatelji iz Zavičajnog kluba Imoćana Dubrovnik sa neizostavnim Živkom Tolićem.

Za slobodu Dubrovnika i oslobađanje Dubrovačko – neretvanske županije poginulo je u Domovinskom ratu njih 435.  i 16. Dubrovačke dječice, mlađe od 18 godina. Položeni su vijenci i svijeće od strane: Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, udruga roditelja poginulih branitelja iz Kaštela te iz Imotskog, Gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije, PU dubrovačko – neretvanske, predstavnici udruge MO Osojnik, Udruga115.imotske brigade HV Imotski, braniteljska Udruga sa Lošinja, Veterani Vojne Policije i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Jurja Osojnik služena je sveta misa. Predstavnici vlasti organizirali su okrepu i kratko druženje na otvorenom ispred mjesnog Doma na Osojniku. Poslije Osojnika u povratku natrag krenuli smo redom i  položili smo svijeće: na spomeniku svim poginulim Imoćanima u Trstenu, na spomeniku u Trnovi, podno Lisnika i u Drvrsnici, a u Općini Ravno ugostio nas je naš prijatelj Tomo Burić.

Zahvalni smo predstavnicima vlasti na pozivu i nadamo se okupljanju i iduće 2023 godine, na istom mjestu, kada se obilježava 20.godišnjica podizanja spomenika.

Zato s punim poštovanjem i pijetetom se treba odnositi prema poginulim i preživjelim hrvatskim braniteljima i svjedočiti mlađim generacijama na dane Ponosa i Slave u stvaranju Republike Hrvatske.

Za sve Programe/projekte koje se događaju na širem području Dubrovnika,  Dubrovačko-neretvanska županija odobrava nam financijska sredstva temeljem javnih natječaja 2022. za pitanja stradalnika Domovinskog rata i obilježavanje Komemoracija poginulim braniteljima na Južnom bojištu.