In memoriam Niko Vuković

Jučer je blago u Gospodinu, u 82-goj godini života, pokopan čovjek neiscrpne energije i ljubavi u promicanju istinskih vrijednosti hrvatskog zajedništva.

Gospar Niko Vuković sve ove poslijeratne godine, među ostalim, aktivno sudjeluje u jačanju međusobnih veza Dubrovnika i Imotskog. Ako itko zaslužuje sveopću zahvalnost Imoćana, za sve ono što ja za nas učinio, to je bez dileme naš dragi Niko. Stoga objavljujemo ovu crticu podsjećanja radi.

Prigodom obilježavanja druge obljetnice podizanja spomen-obilježja 1998-e u Trstenome, još u uhu mnogih nas tada nazočnih, zvuči Njegova glasovita rečenica, iz pozdravne riječi dobrodošlice Imoćanima: „… mi smo braća po prolivenoj krvi naših sinova za najdražu nam Domovinu“.

To nam se čini kao završna maksima kovanja povijesnog i višegodišnjeg bratstva Imoćana i Dubrovčana. Gospar Niko koristio je svaku prigodu obići Imotsku krajinu i nazočiti obilježavanju brojnih obljetnica, u organizaciji bilo koje udruge proizišle iz Domovinskog rata. Bio je našim dragim gostom, a zapravo smo ga doživljavali kao domaćeg.

Poglavito dobre odnose, u statusu predsjednika Udruge roditelja iz Dubrovnika, gajio je sa srodnom udrugom u Imotskom. Zajedničkim djelovanjem vjerojatno su ponajviše doprinijeli podizanju, promoviranju i aktualnom statusu spomen obilježja u Trstenome.

Bio je iznimno susretljiv u obilježavanju odavanja počasti poginulim imotskim braniteljima na spomeniku obrane Dubrovnika u mjestu Osojnik. Kad god je trebalo bio je pri ruci etabliranju zavičajnih vrijednosti iz programa Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku.

Uvijek je isticao i zajednički živio snažnu poruku na članskoj iskazni članova toga Kluba: „zavičajni naboj primjeren podneblju Imotskoga ne treba sputavati, ali on ne smije biti dominantan spram Hrvatskoga, Dubrovačkoga, nadasve ljudskoga.“

U ime Imoćana pogrebu su nazočili i oprostili se od gospara Nika Vukovića članovi Udruge 115-te brigade: gospoda Stipe Udiljak, Dalibor Rebić i Luka Vuković.

Dragi Niko, ostati ćeš zapamćen kao veliki prijatelj Imoćana. Neka ti je laka Hrvatska zemlja!

 ŽIVKO TOLIĆ