Savjetovanje Ministarstva hrvatskih branitelja u Imotskom

Danas je na poziv Ministarstva hrvatskih branitelja (23.3.2023.godine, četvrtak), s početkom u 9:00 sati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom, održano predavanje o Veteranskim centrima u Republici Hrvatskoj. Ispred UHBDR 115. imotske brigade HV, na tribini bili su prisutni tajnik Mario Divić i dopredsjednik Luka Vuković. Uz našu udrugu tu su bili i naši suborci iz 3. Bojne 4.gBR, Hvidre Imotski, Policijske udruge Imotski, Udruge Tigar Rakitije – podružnica Imotski.

Mogućnosti koje pružaju veteranski centri u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru su zaista po predavanju Dinka Tandare, ravnatelja Uprave za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć pri ministarstvu hrvatskih branitelja, generala zbora u miru i ravnatelja Doma hrvatskih veterana Tigrovi Josipa Lucića te ravnatelja Doma hrvatskih veterana  Zvonimira Kalčika obećavajuće i ohrabrujuće za braniteljsku populaciju i njihove obitelji. Nasljeđem rata kao i posljedicom sudjelovanjem u Domovinskom ratu, branitelji su proživljavali najveće stresove -traume a to je borba za vlastiti život. Branitelji su nakon tih trauma izloženi raznim oboljenjima, kao dio njihovih obitelji. Primjetili smo da gube volju za životom dolaskom u neke godine. Još ako se uzme prosjek života braniteljske populacije od 65,1 godinu života a civilni prosjek u RH je 77 godina, onda vidimo vrlo opravdani razlog za VC. Važno je za napomenuti, Veteranski centri nisu zdravstvene ustanove, već rehabilitacijski centri. U njima se boravi 21 dan, u dvokrevetnim sobama, princip apartmana s 4 zvjezdice, sam, ili s bračnim partnerom, po želji. Možete povesti i roditelja. Plan je da ova 4.VC na godišnjoj razini prime negdje od 10000-12000 osoba u nekakvih 17 turnusa. Inače kapaciteti ovih spomenutih centara su 620 osoba odjednom. Ti centri su osmišljeni pružanje usluga u rasponu od fizikalnih terapija pa do psiholoških savjetovanja. Za napomenuti, branitelji podnošenjem zahtjeva za korištenje usluga mogu očekivati vrlo brzi poziv od centra i s tim da branitelj sam odabire po želji u koji će centar ići na rehabilitaciju. Također je važno za napomenuti da je za ovaj projekt VC MHB apliciralo na EU fondove 2019 i dobili su 85% sredstava, a ostalih 15% je osigurala Vlada RH.

E sad ono najvažnije a to je da su usluge boravka u Veteranskim centrima besplatne.

Zajedničkom druženju na tribini nazočila je i voditeljica područnog odjela Split Ivana Serdarević- Bravić koja nam je i uputila poziv.

Dragi prijatelji, suborci, hrvatski branitelji kao i članovi vaših obitelji, članovi naše udruge, javite se u UHBDR 115.imotske brigade HV gdje će te dobiti sve potrebne informacije kao i formulare koje treba ispuniti. Popunjeni formulari se šalju na medicinsko povjerenstvo koje odobrava vremenski period boravka u centru.
Tekst: Tajnik udruge Mario Divić
Fotofrafije: Mario Divić i Dubravko Šumanović