Komemoracija u Trstenu i sjećanje na 36 poginulih hrvatskih branitelja imotske krajine na širem dubrovačkom području

Jučer je u Trstenu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obilježen komemorativni skup i odana počast imotskim braniteljima koji su izgubili svoje živote braneći Dubrovnik i hrvatski jug, ukupno njih 36 junaka, u cvijetu svoje mladosti. Imotskoj mladosti, dičnim junacima imotske krajine voljene nam Republike Hrvatske neka je vječna slava i hvala.

“Nemoj me nikad zanijekati brate, niti se stidjeti ove svete stijene, ja sam umro za Hrvatsku i za te, ti živi Hrvatsku i živi za mene”.

Priča o Golubovom kamenu samo je jedna od svjedočanstava imotskog domoljublja i bitaka na Južnom bojištu.

Također, je obilježena i 26. obljetnica podizanja spomenika te 31.obljenica oslobađanja Golubova kamena.
Kako reče župan spomenute županije Dobroslavić imotski Sokolovi iz 3. Imotske bojne i iz 115. imotske brigade HV iskazali su ogromnu hrabrost i snagu u obrani Dubrovnika a što i svjedoči tolik broj poginulih samo iz imotske krajine. Poginule nećemo zaboraviti kao ni njihove obitelji. Veliko hvala imoćanima jer bez njihove pomoći ne bismo uspjeli protjerati neprijatelja s našeg područja.  U ime koordinacije braniteljskih udruga s područja imotske krajine nazočnim se obratio Dubravko Šumanović s riječima.
Mi branitelji, ratnici, to smo dokazali svojim životima koje smo stavili na raspolaganje domovini u najpotrebnijim trenucima. Ovaj spomenik svjedoči o 36 poginulih Imoćana. Iznimno mi je drago što ovdje danas vidim velik broj naše djece i nadam se kako će za budućnost ovaj spomenik biti zalog upravo njima, ono što su naši branitelji bili spremni dati za našu slobodu, za Hrvatsku, svoj život.
U ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Dubrovnika Varina Jurica Turk kazala je kako želi da ovaj skup ima budućnost. Dubrovčani pamte što su Imoćani napravili na Južnom bojištu i nikada neće biti zaboravljeni.
u ime MO Trsteno i Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku obratio se Antun Bošković riječima.
Često ćemo čuti u današnjim vremenima kako prošlost treba ostaviti iza sebe i ne trebamo se njome zamarati, okrenuti se budućnosti. To nije točno. Narod koji se ne ponosi svojom prošlošću i ne spominje svoje heroje, ne sjeća se svoje žrtve, to je izgubljen narod. Taj narod gubi sadašnjost, budućnost i suverenost.
Gradonačelnik grada Imotskog zahvalio je kolegi gradonačelniku grada Dubrovnika na potpisanoj povelji prijateljstva između gradova Dubrovnika i Imotskoga.
Gradonačelnik Dubrovnika gospar Mato Franković rekao je jednu zanimljivu rečenicu koja se već neko vrijeme spominje u medijskom prostoru a ona glasi ovako: Vrlo često posljednjih godina u javnom prostoru promišlja se o tome koje su oznake i koji su simboli ispravni, a koji neispravni. Odgovor ne treba tražiti predaleko, u bliskoj našoj povijesti su odgovori dati. Ispravni simboli su oni koji su nas branili, a neispravni oni koji su nas napadali.

Poslije obraćanja uzvanika polagali su se vijenci vijeće na spomen obilježju palih imotskih branitelja, a sveta misa zadušnica je održana u crkvi svetog Vida. Poslije smo nastavili zajedničko druženje svih prisutnih u mjestu Orašac u izletištu Koraćevo do kasnih poslijepodnevnih sati.

UHBDR 115. Imotske br. HV

M. Divić