Članovi UHBDR 115. Imotske brigade sudjelovali na komemoraciji na brdu Lisnik

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. Imotske brigade HV – Imotski u suradnji s udrugama Tigrovi (bojna Gavranovi), Sveti Ivan Trnova kao i domaćinom, općinom pokroviteljem Dubrovačko primorje, a koja slavi 27.05., taj dan kao dan oslobođenja, održala je 32. godišnjicu sjećanja na Oslobađanje brda Lisnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo kronologije i prisjećanja za mlađe generacije to je izgledalo otprilike ovako.

U sklopu vojne akcije oslobađanja privremeno okupiranog dubrovačkog područja “Deblokada Dubrovnika – Spaljena zemlja“, koja je trajala od 18. svibnja do 30. lipnja 1992. godine imala je zadatak izlazak naših obrambenih snaga na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske i oslobođenje okupiranog teritorija od strane srpsko-crnogorskog agresora, a to je bila akcija na brdo Lisnik. Nositelji svih napadnih djelovanja bile su profesionalne brigade: 1. GBR Tigrovi i 4. GBR Pauci. Oni su bili bolje naoružane i jače formacije, koje su probijale neprijateljske crte i vršile prodore koristeći i manje skupine za napade na značajne ciljeve u dubini neprijateljskog rasporeda. 1. gardijska brigada Tigrovi, dobili su zadatak ovladati dominantnom kotom Lisnik.  Topnička priprema za djelovanje na spomenuto brdo izvedena je koordinirano s jedanaest različitih paljbenih položaja.  Pošto je dan prije bilo dosta ranjenih  a 115. Imotska brigada je bila u zoni odgovornosti i pružala je pomoć Tigrovima, njihov zapovjednik Damir Tomljanović-Gavran preko svojih  podređenih, zatraži pomoć od 115.brigade. Dragovoljno se  javlja 8. dragovoljaca, koji se tijekom noći uspinju na kotu Lisnik, s dodatnim snagama Tigrova dati potporu ostatku cca 10 Tigrova koji su prenoćili na Lisniku. Odjednom nastaje  „pakao“. Neprijatelj ne mireći se s izgubljenom i vrlo važnom dominantom kotom počelo je granatiranje ujutro 27.05.1992 godine u 05.00 sati. Neprijatelj je na sve načine pokušavao vratiti izgubljene položaje. I topnički i pješačkim napadom koji je trajao cijeli dan U tom tragičnom danu za hrvatske bojovnike od cca 30 vojnika na brdu gine njih 8 za Domovinu,  7. pripadnika “Tigrova” i jedan pripadnik 115. brigade HV-a, a oko 15 do 17 ranjeno što teže, što lakše, a samo 3. su ostala neozlijeđena. Toliko o sjećanjima na taj dan.

Po već ustaljenom rasporedu svake godine na spomenuti datum pohodimo brdo Lisnik skupa sa svojim prijateljima i suborcima Tigrovima. Položili smo cvijeće i svijeće na vrhu Lisnika gdje smo postavili spomen ploču 2013. godine s imenima poginulih pripadnika HV.

Po silasku s brda okupili smo se kod spomen Križa u Trnovi gdje je izveden protokol polaganja vijenaca i svijeća za poginule hrvatske branitelje koji su stradali taj navedeni dan., 27.05.1992 godine. Tu su bili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici udruga,( udruga 115. udruga Tigrovi, udruga Sveti Ivan Trnova, policijska udruga Slano, Hvidra Dubrovnik, hrvatski Domobran…), predstavnici –izaslanici  Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja. Služila se i sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u mjestu, u crkvi Svetog Ivana. Poslije smo svi imali zajedničko druženje kod domaćina u mjesnom domu.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na Komemoraciji u Trnovi, pogotovo mještanima: Pavi, Kati, Tomislavu, Niki, djevojčici koja je recitirala, Vlahi (i ostalima), i načelniku Nikoli, svojim suborcima Tigrovima koji su došli iz okolica Samobora, Virovitice, Varaždina. Komemoracija na 8. poginulih hrvatskih bojovnika, kao i cjelodnevni program bio je organiziran, dostojanstven i emotivan. Zahvala svima koji su sudjelovali ( pogotovo djeci branitelja), ove godine u mjestu Trnova i nadamo se da se dogodine vidimo u još većem broju.

Zajedničko ugodno druženje svih sudionika potrajalo je do večernjih sati. I kako reče naš Predsjednik udruge Nenad Puljiz prilikom završnog pozdrava pozdravljam vas sve s našim ratnim pozdravom:

DUŠU BOGU – ŽIVOT ZA HRVATSKU!

UHBDR 115.Imotske brigade HV

Tajnik udruge

M.Divić